Érdekességek

Óriási óceánfelületek védelem alatt

Két apró csendes-óceáni állam, a Cook-szigetek és Új-Kaledónia közel 2,5 millió négyzetkilométeres óceáni területet vonnak védelem alá.

A 15 szigetből álló, mindössze 20 000 fős lakosságú Cook-szigetek augusztus 28-án hivatalosan is bejelentette, hogy létrehozta a világ leghatalmasabb, 1,1 millió négyzetkilométer nagyságú óceáni természetvédelmi területét. „A Csendes-óceán az élet forrása számunkra” – jelentette ki Henry Puna miniszterelnök a Csendes-óceáni Szigetek fórumán. Puna szerint a lépés nemcsak népe, hanem az egész emberiség jólétéhez is hozzájárul. A Cook-szigeteki természetvédelmi területen az elővigyázatosság elve alapján csak fenntartható tevékenységeket fognak engedélyezni: elméletileg a halászat, a mélytengeri ásványkitermelés és a turizmus ezek közé tartozhat.

Új-Kaledónia a Cook-szigetek példáján felbuzdulva szintén elkötelezte magát az óceán védelme mellett, egy 1,4 millió négyzetkilométeres védelmi zóna kijelölése mellett döntött. „Új-Kaledónia szerepet vállal az óceánokkal való fenntartható gazdálkodásban” – nyilatkozta François Bockel, a regionális fejlesztési projektek vezetője.

Kiribati 2008-ban 400 000 négyzetkilométeres területet helyezett védelem alá a Phoenix-szigetek körül, és elindította a fenntartható óceáni gazdálkodás érdekében a Pacific Oceanscape kezdeményezést, amelyet támogatnak a csendes-óceáni szigetvilág államai. Palau és Tokelau elsősoban a bálnák, delfinek és cápák megóvására tett erőfeszítéseket, Ausztrália júniusban jelentette be, hogy 3,1 millió négyzetkilométernyi óceáni térségre terjeszti ki a védelmet.

 

Forrás: http://www.guardian.co.uk