Érdekességek

Vidrák az éghajlatváltozás ellen

Jelentős szerepet játszhatnak a tengeri vidrák az éghajlatváltozás mérséklésében – derül ki a Santa Cruz-i Egyetem kutatóinak új tanulmányából.

Chris Wilmers és James Estes szerint mivel a vidrák előszeretettel táplálkoznak tengeri sünökkel, jelenlétük elősegíti a sünök élelme, a tengeri moszatok elszaporodását. A moszatok különösen hatékonyak a légköri szén-dioxid megkötésében, ezért gyarapodásuk előnyösen hat a bolygó egészének állapotára. A kutatók 40 éven keresztül vizsgálták az összefüggést a vidrák és a moszatok között, megállapították, hogy azokban a vizekben, ahol a vidrapopuláció nagy, a tengeri sünök elrejtőznek a hasadékokban és hínármaradékkal táplálkoznak, ha azonban nincsenek vidrák a közelben, a sünök mohón pusztítják az élő moszaterdőt. A tanulmány szerint az egészséges moszatok tizenkétszer annyi szén-dioxidot raktároznak el, mint a sünrágta növények.

Wilmers szerint az eredmények azt mutatják, hogy az állatok nagy befolyással bírnak a szénciklusra. Bár a vidrák szaporításával nyilván nem oldhatók meg a szén-dioxid kibocsátás okozta problémák, az óceáni növények szénelnyelő képessége bizonyítottan magas, ezért hatékonyan segíthetik, kiegészíthetik az éghajlatváltozás megállítása érdekében tett emberi erőfeszítéseket.

Forrás: http://www.ecoseed.org