Érdekességek

Bútorozok összeizzadt fából, melyhez a londoni olimpia adta az ihletet

A londoni olimpia adta az ihletet a James Henry Austin nevű kis manufaktúrának ahhoz, hogy belevágjon a Project Won megvalósításába. A kis műhely különböző bútorokat készít edzőtermek selejtezésre szánt padlóiból.

Mivel az olimpia előtt komoly felújításokba kezdtek a brit főváros számos edzőtermében és sportlétesítményében, a Heathton-ban található műhely nem „nézte végig”, ahogy szemétbe kerül a rengeteg faanyag, melyeken sportolók generációi edzettek.

A James Henry Austin manufaktúra fogta magát, és nekiállt bútorokat készíteni a halmokban roskadó alapanyagból, és ezzel új életet adtak neki. A cég kézzel készít minden egyes darabot, és egy időben csak egy munkadarabon dolgoznak. A csiszolás is kézzel történik, de arra nagyon ügyelnek, hogy ne tűnjenek el a pálya egyes vonalait mintázó felfestések, ezzel is emlékeztetve az alapanyag előéletére. A művelet végén természetes anyagokból készült olajjal vonják be a bútorokat.

A kis műhely szándékosan nem festi le vagy fényezi a székeket, asztalokat, és padokat, hogy egy kicsit nyersebb megjelenést kölcsönözzenek azoknak, és egyben olyan hatást keltsenek, mintha nem lennének teljesen befejezve.

A James Henry Austin céget alapból belengi egy környezettudatos ethosz, melyet a cég mottója is tükröz, miszerint „egy vállalat erős vággyal, hogy gyönyörű, használható, és fenntartható környezetet teremtsen”.