Érdekességek

A fenntarthatóság öltönye

Egy brit kereskedelmi cég azt állítja, hogy ez idő szerint az ő árukínálatában szerepel a fenntarthatóság szempontjaira leginkább tekintettel készült öltöny.

Bár az ára nyugat-európai mércével nézve nem tekinthető borsosnak – 350 font, azaz mintegy 130 ezer forint – és stílusos darabnak tartja a forgalmazó, valószínű, hogy elsősorban a ruházati iparban dolgozók számára okozhat izgalmat megjelenése. A cég – a Marks and Spencer – is úgy nyilatkozott a piacra vezetés kapcsán: jelentős lépést tettünk a ruhaipar fejlődése útján.

A sourcewire.com portál szerint éveket öltek a ruhakoncepció megalkotásába, legapróbb részleteit a „zöld gondolat” jegyében dolgozták ki, így viselője joggal vallhatja magát a zöld eszme legelkötelezettebb hívének.

Az öltöny anyaga a gyapjú, de a nyersanyagot olyan farmról szerezték be, ahol organikus rendszerben tartják a juhokat. Mi több, ugyanilyen módon dolgozzák fel az állatok gyapját is. A cég szerint Olaszországból sikerült ilyen anyagot szerezni.

A ruha bélésanyaga újrahasznosított pet palackokból készült, az öltöny tartását biztosító anyagot is reciklált poliészterből állították elő(miként a márkacimkét, a bevarrt vevőtájékoztató cetlit), a gombok és a zsebek, valamint a nadrág derekába körbe varrt szalag is újrahasznosított anyagból vannak.

A kereskedő honlapján – talán a fenntarthatóság gondolatát nem ismerő vásárlókra gondolva – az is olvasható: ha ránéz vagy tapintja ezt a ruhát, meg nem tudná mondani, hogy fenntartható öltönyről van szó……