Érdekességek

A hím kardszárnyú delfinek igényik mamájuk szeretetét

Az embert leszámítva a kardszárnyú delfinek nőstényei élnek a legtovább, miután nem képesek többé szaporodni – egy új kutatás szerint ennek fő oka, hogy a hímeknek sokkal nehezebb életben maradniuk anyjuk segítsége nélkül, tizennégyszeres valószínűséggel pusztulnak el a szülőjük halálát követő egy éven belül.

Evolúciós szempontból nehezen magyarázható, hogy miután a reprodukcióra képtelenné válik, az egyed hogyan szolgálja a faj fennmaradását. Az úgynevezett „nagymama-hipotézis” szerint a következő generációk segítésének feladata indokolhatja a szaporodásra már nem alkalmas példányok hosszú életét.

A brit Exeter és York egyetemek, az amerikai Bálnakutató Központ és a kanadai Csendes-óceáni Biológiai Állomás kutatói 36 éven keresztül tanulmányozták az északi-csendes-óceáni kardszárnyú delfineket. Dr. Dan Franks, a York Egyetem biológusa szerint a nőstények azért élnek tovább, mert a hímek egész életük során igénylik anyjuk gondoskodását, azután is mellette maradnak, hogy elérik a felnőtt kort. A kardszárnyú delfinek szorosan együttműködő csoportokat alkotnak génjeik továbbvitele érdekében, az idősebb egyedek aktívan segítik az hím és nőstény utódaikat.

Forrás: http://www.treehugger.com