Érdekességek

Ökokör: a kreativitás hajt, nem a félelem

Az ökokör egy globális kezdeményezés része, amelynek célja a háztartások zöldítése. A programmal akár évi 60 ezer forint lehet a megtakarítás. A háztartások 23 százalékkal csökkentették a földgáz, 9 százalékkal az ivóvíz, 13 százalékkal az áram felhasználásukat és átlagosan 20 százalékkal kevesebb élelmiszerhulladékot termelnek.

2010 óta több mint 500 háztartásban egy tucat településen próbálták ki a programot. Jelenleg öt vidéki városban, Esztergomban, Egerben, Szegeden, Kecskeméten és Tatabányán van működő ökokör. Az ökokörök a gyakorlatban 5-12 fős kis munkacsoportokat, tanulóköröket jelentenek. Két, három hónapon keresztül praktikákat tanulnak meg, hogy lehet környezetkímélőbb tenni a háztartásukat. A heti egyszeri tematikus találkozóik hat témakör köré csoportosulnak: a háztartási pénzügyek, az energia, a hulladék, a vegyi anyagok, a víz és az élelmiszer.

Az OzoneNetwork szerda reggel 9 órakor kezdődő Egyenlítő c. műsorának vendége Andacs Noémi, a Tudatos Vásárlók Egyesületének tagja szerint az ökokörök mindig a környezetszennyezési problémák megoldásának gyakorlati részére fókuszálnak, a megoldásokat kutatják. Törekvéseikből alapvetően a hulladékszegény és energiatakarékos háztartás képe körvonalazódik ki. Azt tanácsolja, tudatosan olyan élelmiszereket kell választani, ami tartós és hulladék formájában lebomlik valamint érdemes használt ruhákat és könyveket választani.