Érdekességek

Országos kampány a tudatos hulladékgyűjtésért

Szeptember hátralevő napjaiban az ország keleti, október első felében pedig a dunántúli megyeközpontokba látogat a „Körforgó – szelektív forgatag” címet viselő rendezvénysorozat, amelynek középpontjában a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése áll.

„Kevesen tudják, de évente több százmilliárd forint értékű újrahasznosítható hulladékról mondunk le, amikor egyszerűen a kukába dobunk olyan tárgyakat, amelyeket ha szelektíven gyűjtenénk, garantálhatnánk visszaforgatásukat a termelésbe” – mondja a kampány kapcsán Vámosi Oszkár, a szervező OHÜ ügyvezetője.

A „Körforgó – szelektív forgatag” tippekkel, trükkökkel és válogatott praktikákkal készül minden korosztálynak, hogy a lehető leghatékonyabban tudják beépíteni mindennapjaikba a hulladékok válogatásának helyes gyakorlatát.

A gyerekeket mesejáték, ugrálóvár, bungee run, mobilcsúszka, „Mi kerül a kukába?” – célbadobós játék, kézműves foglalkozások és a szelektív hulladékgyűjtésre épülő „Ki nevet a végén?” várja.

A felnőttek és az idősebb gyermekek az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés kiállításán a tejes és a gyümölcsleves dobozok „életútjával” ismerkedhetnek meg. A „Hulladékból termék” tárlat a szelektív gyűjtésben részt vevő csomagolási hulladékok mellett az egyéb veszélyes és különleges kezelést igénylő hulladék gyűjtésébe és hasznosításába is beavatja a kilátogatókat.

Délután négy órakor rendezik meg a „mobilcsúszka” versenyt, amelynek lényege, hogy a résztvevők elhozzák régi, megunt, használhatatlan mobiltelefonjaikat, minimum öt darabot, és egy határozott mozdulattal a legmesszebbre elcsúsztatva a lehető legtöbb pontot gyűjtik össze a pályán. Minél több telefont hoz magával a versenyző, annál nagyobb az esélye a magasabb pontszám elérésére, így a verseny és a fődíj megnyerésére is, ami egy iPhone.

A nap záróeseménye az Alma zenekar koncertje.

A „Körforgó – szelektív forgatag” rendezvénysorozat részleteiről a http://szelektivinfo.hu/korforgo/ oldalon tájékozódhat.