Érdekességek

Megismétlődhet Fukushima?

Egy spanyol tudósokból álló kutatócsoport a világ nukleáris erőműveit vizsgálva megállapította, hogy közülük 23, összesen 74 reaktor helyezkedik el cunami által veszélyeztetett területen, legtöbbjük dél- és délkelet Ázsiában.

A kutatók történelmi, régészeti, geológiai és műszeres mérésekkel nyert adatok segítségével igyekeztek pontosan meghatározni az egyes létesítmények veszélyeztetettségének mértékét. Megállapították, hogy a Földközi-tenger keleti része és Óceánia mellett leginkább a dél- és délkelet Ázsiában telepített erőműveket fenyegetheti szökőár.

Tanulmányuk szerint Fukushima legfontosabb tanulsága, hogy még egy fejlett, magas szintű nukleáris-ipari és infrastrukturális rendszabályokat alkalmazó országban is roppant súlyos következményekkel járhat a cunami, amelyek egy, a katasztrófa kezelésére kevésbé felkészült állam esetén a világ egészére jelentősen nagyobb hatást gyakorolhatnak.

Jose Manuel Rodriguez-Llanes, a kutatók eredményeit összegző tanulmány társszerzője, a Leuveni Katolikus Egyetem kutatója szerint ez az első alkalom, hogy a tengerparton található nukleáris létesítmények kapcsán ilyen alapos vizsgálat készült.

A 23 erőmű közül 7 Japánban (19 reaktor), 19 Kínában, 2 Dél-Koreában, 1 Indiában (2 reaktor) és 1 Pakisztánban (1 reaktor) található. Joaquín Rodríguez-Vidal, a tanulmány szerzője kiemelte, hogy a nukleáris létesítmények elhelyezkedése nem csupán az adott országra, hanem azokat a területekre is vonatkozó kérdés, melyeket a radioaktív sugárzás érinthet egy katasztrófa esetén.

Forrás: http://www.ecoseed.org