Érdekességek

Az indiai orvvadászok a leopárdokat sem kímélik

A WWF és a TRAFFIC közös jelentése szerint minden héten 4 leopárdot ölnek meg az orvvadászok Indiában, hiába a hazai és nemzetközi védelem.

Az Illuminating the Blind Spot: A study on illegal trade in leopard parts in India alapján 2001 és 2011 között 420 darab leopárdoktól származó bőrt, csontot és egyéb testrészt foglaltak le a hatóságok 209 indiai helyszínen. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az elmúlt 10 év alatt körülbelül 2294 leopárd esett áldozatul az orvvadászatnak, vagyis hetente átlagosan 4 példány, hiába védik őket az indiai törvények és CITES, a veszélyeztetett fajok egyedinek nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény.

“A TRAFFIC elemzése új megvilágításba helyezi az indiai leopárdokat érintő illegális kereskedelmet, amely az ország másik ikonikus állatát, a tigrist fenyegető veszélyek miatt eddig háttérbe szorult.” – nyilatkozta Divyabhanusinh Chavda, a WWF-India elnöke.

“Az illegális kereskedelem jelentette fenyegetést értékelni és kezelni képes stratégia nélkül az a veszély fenyeget, hogy a leopárdok száma a tigrisekéhez hasonlóan rohamosan csökkenni fog.”

A jelentés alapján Uttarakhand a legtöbb leopárdból készült illegális áru forrása, míg Delhi a kereskedelem központja. A hatóságok által lefoglalt illegális áru 90%-a bőr, de a csontok is népszerűek.

Bár a leopárdok illegális kereskedelméről szóló hírek zavaróan gyakoriak, az állatokat fenyegető veszély mértéke mindeddig feltáratlan maradt,”holttérbe” esett Dr. Rashid Raza, a TRAFFIC koordinátora és a jelentés szerzője szerint.

Forrás: http://timesofindia.indiatimes.com