Érdekességek

Hulladékimport – Svédországban nincs elég szemét!

Svédország szemében az Európában keletkező szemét érték - a skandináv állam hulladékból energiát előállító programja olyannyira sikeres, hogy szemétlerakói szinte üresek, importra szorul.

A háztartásai hulladék csupán 4%-a kerül végleg szeméttelepekre Svédországban, a maradék 96%-ot újrahasznosítják, illetve energiatermelésre és lakossági fűtésre használják fel. A szemét elégetéséből származó energia 250.000 otthon áramszükségletét fedezi, valamint a távfűtési rendszer működéséhez szükséges hő 20%-át biztosítja.

A svéd hulladékgazdálkodási hatóság szerint Svédország nyeri ki a legtöbb energiát a szemétből, és az elmúlt években egyre nagyobb mértékben támaszkodik energiatermelése a hulladék felhasználására, új keletű problémáinak pedig éppen ez az oka. Catarina Ostlund, a Svéd Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa elmondta, hogy az energiaigény és a feldolgozó kapacitások sokkal nagyobbak, mint amennyi szemét Svédországban keletkezik. Megoldásképpen az ország európai partnereitől importál hulladékot, évente körülbelül 800.000 tonna mennyiségben. Legnagyobb beszállítója a szomszédos Norvégia, ahol a hulladék elégetésének költségei lényegesen magasabbak, ezért mindkét fél számára előnyös, hogy Svédország átveszi a norvég szemetet.

Bár az eljárás költséghatékony, számos kétséget vet fel, hogy nem kifejezetten környezetkímélő, a szemétégetés során rengeteg szennyezőanyag kerül a levegőbe. Ostlund szerint “ez nem egy hosszú távú megoldás, a jövőben tovább kell fejlesztenünk az újrahasznosítás és az újrafeldolgozás terén elért eredményeinket”.

 

Forrás: http://www.pri.org