Érdekességek

Mi lesz veled, Nagy-korallzátony?

A Nagy-korallzátony 27 év alatt felére zsugorodott - a viharok, a korallokat pusztító tengeri csillagok és az éghajlatváltozás mind felelősek a károkért.

A National Academy of Science új tanulmánya szerint az elmúlt 27 év során a zátonyt borító korallok fele eltűnt, és ha a a tendencia nem változik meg a jövőben, 2022-re ismét felére csökkenhet a korallok mennyisége.

A tanulmány listázza a háttérben megbúvó tényezőket: az intenzív trópusi viharok okozták a zátony koralljai eltűnésének közel 50%-át, a korallokkal táplálkozó tengeri csillagok a 40%-át, míg az éghajlatváltozás eredményeként emelkedő óceáni hőmérséklet miatti úgynevezett kifehéredés a fennmaradó 10% elhalásával járt.

Peter Doherty, az Australian Institute of Marine Science kutatója szerint “érdekes módon a pusztulás mértéke különbözik a Nagy-korallzátony más-más részein. Az északi részen a korallok nagyrészt sértetlenek, míg a déli területeken drasztikus csökkenés figyelhető meg, különösen az elmúlt évtized viharai tépázták meg a zátonyokat.” Bár a korallzátonyok gyakran képesek teljesen “felépülni” a hasonló sérülésekből, ehhez általában több évtized szükséges.

Forrás: http://www.treehugger.com/