Érdekességek

Telefonfülkéből akvárium

A mobiltelefonok elterjedésével elavulttá vált, manapság szinte senki által sem használt utcai telefonfülkéket színes, aranyhalakkal teli akváriumként hasznosítja újra a Kingyobu csoport Japánban.

A csoport, melynek neve aranyhal-klubbot jelent, 2011 óta rengeteg fülkét alakított át apró ökoszisztémává, installációik új életre keltik a közösségi teret. Az akvárium elkészítésének első lépéseként a fülke belsejét teljesen leszigetelik, különös tekintettel az élekre és az ajtóra.

A fülkében található padot és a telefonkészüléket meghagyják, ezek lesznek az akvárium belső térelemei, majd feltöltik vízzel és elhelyezik a vízszűrőt, valamint több tucat aranyhalat telepítenek, amelyek etetése a fülke tetején kialakított nyíláson keresztül történik. Az installáció megjelenését még izgalmasabbá teszi, hogy éjjel belülről világít.

Az aranyhalak fontos szimbólumként szolgálnak a japán kultúrában, évszázadok óta gyakori elemei a japán művészeti alkotásoknak, így a Kingyobu egyszerre tiszteleg a tradíciók előtt és újítja meg egy a technológiai haladás okán elfeledetté vált eszköz funkcióját.

Forrás: http://inhabitat.com