Érdekességek

Helybenjárás a biodiverzitást célzó lépéseknél

Kiábrándító, amit eddig a világ nemzetei tettek a biodeverzitás megőrzése érdekében. A Természetvédelmi Világalap (WWF) állapította meg ezt az ügyben az ENSZ égisze alatt zajló több mint egy hetes nemzetközi konferencián, az indiai Hyderabadban.

Természetvédelmi Világalap (WWF) állapította meg ezt az ügyben az ENSZ égisze alatt zajló több mint egy hetes nemzetközi konferencián, az indiai Hyderabadban.

A WWF szerint ugyanis abból a több mint 190 országból, melyek két évvel ezelőtt vállalták a föld biológiai sokféleségének megőrzését célzó intézkedéseket, konkrét lépéseket mostanáig mindössze 14 ország tett, jóllehet sok államban már rendelkeztek, törvényileg ratifikálták a tennivalókat. Ám a kitűzött feladatokból a többiek még ennyit sem hajtottak végre.

2010-ben, egy évtizedes időszakra célokat tűztek ki Nagoyában, ideje lenne már lépéseket tenni az ottani megállapodás szerintiek végrehajtásában is – jelentette ki Lasse Gustavsson, a szervezet nemzetközi igazgatója.

A WWF elsősorban az egyes nemzetektől a biodiverzitási célokhoz szükséges pénzalapok előteremtését sürgeti, lett légyen az az állami költségvetés, a nemzetközi szervezetek támogatása. Hozzáteszi: a biodiverzitást a fejlesztésekhez újszerű pénzügyi támogatási formákkal is kellene integrálni.

Nem kiadásként, hanem befektetésként kellene kezelni a biodeiverzitás fenntartására áldozott pénzeket – fogalmazott a jelentés, hozzátéve: még ha jelenleg egyfajta globális gazdasági-pénzügyi válságot élünk is át. Valószínű, hogy az élő környezet megőrzésével kapcsolatos húsz cél megvalósíthatósága érdekében a mostani konferencián résztvevő államoknak a pénzügyi eszközök mobilizálásáról kell majd megállapodniuk – írja az indiatimes.com.