Érdekességek

Helybenjárás a biodiverzitást célzó lépéseknél

Természetvédelmi Világalap (WWF) állapította meg ezt az ügyben az ENSZ égisze alatt zajló több mint egy hetes nemzetközi konferencián, az indiai Hyderabadban.

A WWF szerint ugyanis abból a több mint 190 országból, melyek két évvel ezelőtt vállalták a föld biológiai sokféleségének megőrzését célzó intézkedéseket, konkrét lépéseket mostanáig mindössze 14 ország tett, jóllehet sok államban már rendelkeztek, törvényileg ratifikálták a tennivalókat. Ám a kitűzött feladatokból a többiek még ennyit sem hajtottak végre.

2010-ben, egy évtizedes időszakra célokat tűztek ki Nagoyában, ideje lenne már lépéseket tenni az ottani megállapodás szerintiek végrehajtásában is – jelentette ki Lasse Gustavsson, a szervezet nemzetközi igazgatója.

A WWF elsősorban az egyes nemzetektől a biodiverzitási célokhoz szükséges pénzalapok előteremtését sürgeti, lett légyen az az állami költségvetés, a nemzetközi szervezetek támogatása. Hozzáteszi: a biodiverzitást a fejlesztésekhez újszerű pénzügyi támogatási formákkal is kellene integrálni.

Nem kiadásként, hanem befektetésként kellene kezelni a biodeiverzitás fenntartására áldozott pénzeket – fogalmazott a jelentés, hozzátéve: még ha jelenleg egyfajta globális gazdasági-pénzügyi válságot élünk is át. Valószínű, hogy az élő környezet megőrzésével kapcsolatos húsz cél megvalósíthatósága érdekében a mostani konferencián résztvevő államoknak a pénzügyi eszközök mobilizálásáról kell majd megállapodniuk – írja az indiatimes.com.