Érdekességek

Kiskereskedők kötelezik magukat a fenntarthatóságra

A kiskereskedők kötelezettséget vállaltak arra, hogy önként fellépnek a hulladék-megelőzés érdekében, különösen, ami az élelmiszer-pazarlás kérdését illeti.

A Brüsszelben, a már 2009-ben létrehozott kiskereskedelmi fórum ülésén Janez Potočnik környezetvédelmi biztos így fogalmazott:„Az élelmiszerek pazarlása nemcsak gazdasági értelemben véve rossz, de erkölcsileg is elítélendő dolog.

Ezért szorgalmazta az EU Bizottsága, hogy 2020-ra a felére csökkenjen a fogyasztásra alkalmas élelmiszer-maradékból származó hulladék mennyisége. A kiskereskedők feladata, sőt felelőssége, hogy a fogyasztókat a fenntartható döntések felé tereljék. A kiskereskedőknek élen kell járniuk a zöld gazdaság megteremtésében.

A kiskereskedők megerősítették, továbbra is szilárd meggyőződésük, hogy a kihívásokkal teli gazdasági helyzet ellenére is el kell mozdulnunk egy erőforrás-hatékony gazdaság irányába. A korábbi években egyes kulcsfontosságú területekre irányulóan kitűzött fenntarthatósági célkitűzéseikben (mint például a környezetbarát termékek értékesítésének növelése), jelentős eredményeket értek el – ismertette az agrarhirek.hu portál.

A fórum munkájában részt vevő kiskereskedők kötelezettséget vállaltak olyan környezetvédelmi intézkedések meghozatalára, amelyek hozzájárulnak a fenntartható fogyasztáshoz és az erőforrás-hatékonysághoz. A három kategóriában („mit értékesítünk”, „hogyan értékesítünk” és „kommunikáció”) tett környezetvédelmi kötelezettségvállalások száma egy év alatt 30%-kal, 500 fölé emelkedett.