Érdekességek

Bilincsben Symphorien Sangha, a közép-afrikai orvvadászat egyik legfontosabb szereplője

Október elején kerítették kézre a kameruni hatóságok az elefántokra specializálódott csempészt és orvvadászt - a régió illegális vadkereskedelem elleni harcában kulcsfontosságú eredmény kapcsán a WWF arra ösztönzi az országot, hogy minél előbb állítsák bíróság elé Sanghát.

“A WWF gratulál a kameruni kormánynak és bűnüldöző szerveknek, hogy sikerült elfogniuk az egyik leghírhedtebb közép-afrikai orvvadászt.” – nyilatkozta Bas Huijbregts, a WWF közép-afrikai tagozatának illetékes vezetője. Huijbregts azonban felhívta a figyelmet, hogy Sanghának letartóztatásai után – nem a mostani az első – nem egyszer sikerült eltűnnie a hatóságok szeme elől. “A lehetőség most megadatott Kamerunnak, hogy kifejezze elkötelezettségét az orvvadászat elleni küzdelem terén, amely aláássa a biztonságot és a gazdasági fejlődést a régióban.”

Sangha elsősorban a Dél-afrikai Köztásaság, Kamerun és a Kongói Köztársaság védett területein aktív. Bűnei között az elefántok agyarukért való leölése mellett vadőrök megtámadása is szerepel. Eddig legalább kétszer tartóztatták le, de mindkét alkalommal sikerült megszöknie.

Forrás: http://wwf.panda.org