Érdekességek

Repülő orrszarvúk

A kritikusan veszélyeztetett fekete orrszarvúk orvvadászoktól való védelme és szaporodásuk elősegítése érdekében a WWF 13 példányt telepített át biztonságos területekre idén októberben - szállításuk első látásra meglepő úton, helikopterrel történt.

A 2003-ban indult Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) 8 új populáció létrejöttéhez járult hozzá Dél-Afrikában, elsősorban KwaZulu-Natalban és Limpopoban, közel 160.000 hektáron. “Több mint 130 fekete orrszarvút költöztettük el és 40 kölyök született a projekt színhelyein.” – nyilatkozta Dr. Jacques Flamand, a program vezetője.

Az áttelepítés egyáltalán nem egyszerű feladat, képzett csapatokat kíván, akik folyamatosan dolgoznak módszereik továbbfejlesztésén, annak érdekében, hogy az állatok számára minél kevesebb traumát okozzon a szállítás. A kutatók az utolsó orrszarvúktól vett vérminták segítségével jelenleg is vizsgálják, hogy az elaltatott, bokájuknál megkötözve és a géphez erősítve utazó példányok pontosan hogyan viselik az eljárást. Flamand szerint ez a legjobb megoldás, hiszen jóval kevesebb ideig tart, mint ha földi járműveket vennének igénybe.

Forrás: http://wwf.panda.org