Érdekességek

Fekete macska szindróma: miért nehezebb a fekete macskáknak szerető gazdát találniuk?

A fekete macskák hosszabb ideig maradnak állatotthonokban és gyakrabban altatják el őket, mint világosabb szőrrel megáldott társaikat. A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói a macskák színe és a személyiségükről alkotott felfogás összefüggését tanulmányozták.

Az eredmények meglepték a tudósokat: az emberek valóban bundájuk színe alapján ítélik meg a macskák személyiségét, azonban nincsenek előítéleteik a fekete példányokkal szemben.

A kutatók egy online kérdőív kitöltését kérték a résztvevőktől, melyen az egyes macskatípusok – fekete, fehér, vörös, két-, illetve háromszínű tarka macskák – tulajdonságait – aktív, zárkózott, bátor, nyugodt, barátságos, stb. – kellett pontozniuk egy egytől hétig terjedő skálán. A vörös és a tarka macskák bizonyultak a legbarátságosabbaknak, a fehérek a legzárkózottabbnak. A feketék pontszámai nem tértek el jelentősen a többi macskáétól, a fekete macska szindróma tehát nem az előítéletek miatt alakult ki. A tudósok úgy vélik, a babonák szerepe jelentősen hozzájárulhat a jelenséghez, de az is lehetséges, hogy a fekete macskákat egyszerűen nem találják szépnek az örökbefogadók.

Forrás: http://www.popsci.com