Érdekességek

Stirling belopódzik a HBO-ba

Neve fémjelzi a Segway nevű kétkerekű elektromos hajtású egyszemélyes járműveket is.

A Stirling motor elvét már a 19. században kitalálták, amikor a gőzmozdonyoknak kerestek valamilyen alternatívát. A köznyelv külső égésű motoroknak nevezte el, mivel a külső hőmérséklet változásához igazodó nyomást hasznosította az általa használt gáznemű anyaghoz. Zárt rendszerében nem éget semmit, azaz rendkívül takarékos és maximálisan környezetkímélő. Lényegében bármilyen gáznemű anyaggal üzemeltetők ezek a berendezések.

A baj a Stirling erőgépekkel az, hogy meglehetősen drága az előállításuk más motorokhoz képest. A feltaláló abban bízik, hogy mivel a média kábelrendszerei az USA-ban óriásira nőttek, volumenigény jelentkezhet és a több mint 220 ezer dolláros motorok költsége a kábelesek generátoraihoz idővel akár lényegesen csökkenhető, ezek ára – nagy szériában történő gyártásuknál – alig haladhatja majd meg a 10 ezer dollárt.

Emellett a kábelüzemeltető társaságok költségeit működtetésük jelentős mértékben csökkenti. A költségcsökkentésen folyamatosan fáradoznak a kábelesek, beleértve az úgynevezett médiaboxok áramfogyasztásának mérséklését is – olvasható a fastcoexist.com portálon.

Már létrejöttek kapcsolatok a vállalkozó cége és a kábelesek között, egyelőre kutatások elvégzésére.