Érdekességek

Újrahasznosítható vagy sem?

Egyre többen és többen ismerik fel az újrahasznosítás jelentőségét, fontos azonban tudnunk, hogy - bár gyakran úgy gondoljuk - bizonyos hulladékok egyáltalán nem, vagy csak bizonyos szabályok betartása esetén alkalmasak az újrafeldolgozásra.

A műanyag vagy más fényes, csillogó bevonatú dobozok, zacskók, például a gyümölcslevek doboza, a chipses zacskók nem újrahasznosíthatók, ahogy a pizzás dobozok, papírtányérok, szalvéták, papírtörlők sem, amennyiben ételmaradék került rájuk, mert a zsír miatt eldugulhatnak az újrafeldolgozó gépek, ami sokkal nagyobb kárt okoz, mint némi papírszemét.

Az egyik leggyakoribb hibának számít a műanyag palackok kupakkal együtt való kidobása, mivel teljesen más anyagokból készülnek. A nagyon színes vagy darabokra tépett papírlapok esetén is nehezebb az újrahasznosítás, a kozmetikumok nagy részét is érdemes gyártójuk utasításainak megfelelően kezelni.

Egyes hulladékok, mint az elemek, használhatatlanná vált mobiltelefonok, nyomtatópatronok mind újrafeldolgozhatók, azonban speciális eljárást igényelnek a bennük található veszélyes vegyi anyagok miatt.

Forrás: http://planetsave.com/