Érdekességek

Szemét helyett komposzt

Az Egyesült Államokban évente 165 millió dollár értékű élelmiszert dobnak ki, ami nem csupán pénz-, hanem energiapazarlás is - az amerikai EcoScraps ezért más megoldást keresett a feleslegessé vált élelmiszerek kezelésére.

Az Utah állambeli cég a nagyáruházakban megromlott és kidobásra ítélt élelmiszereket organikus komposzttá, virágfölddé és egyéb, a kertészkedésben felhasználható anyaggá alakítja.

A szeméttelepekre került élelmiszer általában rothadásnak indul, a folyamat során üvegházhatású gázok szabadulnak fel. Az EcoScraps-nek köszönhetően naponta 120 tonnával kevesebb élelmiszer-hulladék kerül szemétlerakókba. A cég becslése szerint létrejötte óta annyi károsanyag-kibocsátástól óvta meg a környezetet, mintha Los Angeles-ben egy hétig egyetlen autót sem használtak volna.

Dan Blake, az EcoScraps társtulajdonosa elmondta, hogy egy all-you-can-eat étteremben elköltött reggeli ébresztette rá, mennyi élelmiszer vész kárba. Ekkor fogalmazódott meg benne egy olyan vállalkozás elindításának ötlete, amely az élelmiszer-hulladékból egy új terméket állíthat elő.

Forrás: http://earth911.com