Érdekességek

A gyerekek főleg a szennyeződés miatt aggódnak

A szennyezést tartják a legkomolyabb környezeti problémának a fejlett országokban az ott élő kistinédzserek. Egy a 10-12 éves korosztály több mint 6 ezer tagjának megkérdezése után derült ez ki.

A ChildFund Alliance megbízásából összesen 47 országban készült felmérés szerint a szennyezésben a fejlett országokban élő gyerekek és főleg az amerikaiak látják elsősorban a környezetet fenyegető gondot. Az Egyesült Államokban a gyerekek 43 százaléka tekinti ezt ennek, a fejlett ipari országokban 33 százalék, a fejlődő országokban 26 százalék.

A csupán második legfenyegetőbb környezeti problémának általában a természeti katasztrófákat említették, jóllehet megkérdezettek jelentős része át is élt ilyet.

A globális felmelegedésről is hallottak, de ezt – például a fejlett országokban élő gyerekek – csupán 16 százaléka nevezte meg fő környezeti problémájának.

Az enn.com környezetvédelmi portál szerint ugyanakkor a dél-, illetve közép-amerikai kontinenseken a gyermekek a szennyeződés után a erdők elvesztését nevezték meg a kettes számú környezeti gondnak.

A portál beszámol róla, hogy a gyerekekkel lezajlott személyes találkozók alkalmával gyűjtötték be a véleményeket, a világ legkülönbözőbb körzeteiben keresték fel őket. A ChildFund illetékese szerint azért fontos meghallgatni őket, mert – főképp a fejlődő világban – ők közvetlenül találkoznak a környezetet veszélyeztető jelenségekkel. A felmérés rávilágított arra, hogy már ilyen korai korban, életük számtalan súlyos nehézségei közepette is megértik a fiatalok a környezettel való megfelelő bánásmód fontosságát.