Érdekességek

2022-re a szén beérheti az olajat

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) legfrissebb tanulmánya megállapította, hogy 2022-re a szén és az olaj osztozkodhat a legkelendőbb energiaforrás címén. Az IEA az olyan feltörekvő országoknak tudja be a változást, mint Kína és India.

A jelentés szerint a természetes gázok alkalmazása lehet a megoldás arra, hogy rövid távon csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást. Az Európai Unió egyben azt is elismerte, hogy képtelen megvalósítani a szén-dioxid befogására és tárolására szolgáló rendszert (CCS). Az IEA hangsúlyozta, hogy a fejlődő országokban zajló ipari fejlődés és népességnövekedés a felelős a szén térnyeréséért.

2017-re annyi szenet fog elfogyasztani a világ, ami 4.32 milliárd tonna olajjal egyenlő, szemben a 4.4 milliárd tonna olajjal.

„A szén részesedése a nemzetközi energiamixben minden évben nő”- mondta Maria Van der Hoeven, az IEA ügyvezetője a BBC-nek.

„Ha nem történik változás a jelenlegi politikában, akkor a szén egy évtizeden belül beéri az olajat”- tette hozzá.

A tanulmány előrejelzése szerint 2014-ben Kína a világ szénfogyasztásának több mint feléért fog felelni, míg India átveszi a második helyet az USA-tól. Utóbbi lesz az egyetlen olyan ország, melynek csökkenni fog a szénfogyasztása, és ezt a palagáz felhasználással magyarázzák.

Az EU által tervezett CCS nem fejti ki hatását az elkövetkező öt évben – jelentette ki az IEA, így a szén-dioxid-terhelés tekintetében sem várható pozitív változás. Az Unió 275 millió eurót tett félre a technológia megvalósítására, de még nem sikerült megtalálni a megfelelő projektet.

Az IEA még korábban számolt be róla, hogy amennyiben nem sikerül átállni a szénről mint alapvető energiaforrásról az energiamixben, akkor 2100-ra 6 Celisus-szal emelkedhet az átlaghőmérséklet a bolygón, ami újabb veszélyes fenyegetést jelent.