Érdekességek

Globális felmelegedés, tomboló vulkánok

A vulkánkitörések rengeteg hamut és kénsav-cseppet juttatnak a légkörbe, amelyben átmenetileg egy a napsugarak számára áthatolhatatlan réteg alakul ki, így a bolygó hűtéséhez hozzájárulhatnak a vulkánok. A németországi GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research Kiel és a Harvard Egyetem kutatói e jelenség fordítottját vizsgálták, eredményeik azt sugallják, kapcsolat mutatható ki a globális hőmérséklet-emelkedés és a vulkáni tevékenység intenzívebbé válása között.

A csendes-óceáni tengerfenékről vett minták alapján a kutatók rekonstruálták az elmúlt egymillió év vulkánkitöréseit. Összehasonlítva az éghajlati adatokkal, megállapították, hogy a gyors globális hőmérséklet-emelkedés és a kapcsolódó jégolvadás időszakait megnövekedett vulkáni tevékenységgel jellemezhető időszakok követték.

Geológiai számítógépes modelleket alkalmazva a tudósok találtak egy lehetséges magyarázatot a kapcsolatra.

“A globális felmelegedés idején a gleccserek viszonylag gyorsan olvadnak a kontinenseken. Ezzel egyidőben emelkedik a tengerszint. A kontinensekre nehezedő tömeg csökken, az óceáni tektonikus lemezekre nehezedő növekszik. Ennek eredményként a nyomás változik a Földön, ami új útvonalakat nyit meg a magma előtt” – magyarázta Dr. Marion Jegen, a GEOMAR geofizikusa.

Forrás: http://www.gizmag.com