Érdekességek

Rengeteg új faj a Nagy-Mekong régióban

A WWF Extra Terrestrial címet viselő új jelentése listázza azokat az új fajokat, amelyekre 2011-ben bukkantak a kutatók a Nagy-Mekong régióban.

“Bár a 2011-es felfedezések megerősítik, hogy a Mekong-régióban megdöbbentő mértékű a biológiai sokféleség, számos új fajt veszélyeztet az élőhelyek zsugorodása. Csak a természetvédelembe, kifejezetten a védett területekbe való befektetés, és a zöldebb gazdálkodás fejlesztése révén lehet megóvni ezeket az új fajokat és reménykedni abban, hogy a jövőben további érdekes fajokra bukkanunk” – jelentette ki Nick Cox, a WWF Nagy-Mekong-i fajokra koncentráló programjának vezetője.

Az új fajok között egészen különösek is akadnak, például a Beelzebub denevér, amely egy apró, de démoni külsejű, csak Vietnámban honos faj, vagy a Vietnám hegyi patakjaiban élő, mellúszói segítségével kígyószerűen mozgó harcsafaj. A kutatók felfedeztek egy mindössze 2 centiméter hosszú, aranyszínű hátán sötét foltot viselő halat, egy gyöngyházfényű, rózsaszín pontyfajt, egy teljesen vak, barlangi halfajt, egy eddig ismeretlen levelibékát, mely olyan hangokat ad kint, mint a madarak és mindig új dallal csábítja a nőstényeket, valamint egy rubinvörös szemű viperát.

YouTube előnézeti kép

Forrás: http://wwf.panda.org