Érdekességek

India és a társadalmi érzékenység

Egy indiai gazdasági iskola nyomornegyedekbe küldi gyakorlatra hallgatóit, ahol gyermekekkel kell dolgozniuk a gazdasági világválság kapcsán kiéleződő társadalmi különbségek és a szerencsésebbek arroganciája elleni küzdelem részeként.

Indiában évente 500.000 fő jelentkezik gazdasági képzésekre – az e képzéseket indító intézményeket már a világválság előtt is érték kritikák amiatt, hogy hozzájárulnak egy egészségtelen pénzügyi rendszer kialakulásához és az erkölcsi normák szerepének csökkenéséhez a társadalomban. A gazdasági képzést végzők a sztereotípiák szerint arrogánsak és agresszívek.

A Mumbai-i SP Jain vezetői úgy döntöttek, ráveszik diákjaikat, hogy másképp, másokra is gondoljanak. Az iskola hallgatóinak minden második hétvégén két-három órán keresztül a nyomornegyedekben élő gyermekekkel kell foglalkozniuk: segíteni őket házi feladatuk megírásában, tanulási gondjaik megoldásában, beszélgetni velük a problémáikról, tanácsokat adni a karriertervezéshez.

Abbasali Gabula, az SP Jain igazgatóhelyettese elmondása szerint a program 2008-ban kezdődött, közvetlen reakcióként a gazdasági válságra, hatása pedig számottevő: az iskola hallgatói empatikusabbak, a társadalmi problémák iránt nagyobb érzékenység alakult ki bennük, ráadásul kipróbálhatják magukat mentorként, ami a felsővezetői feladatokhoz elengedhetetlen képességek fejlődését segíti.