Érdekességek

Amerika legforróbb éve

2012 az Egyesült Államok történetének legmelegebb éve: az enyhe telet forróság, szárazság és pusztító viharok követték, melyek mind hozzájárultak az új rekordhoz a Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NCDC) nemrég nyilvánosságra hozott jelentése szerint.

Az Egyesült Államok éves átlaghőmérséklete 55,3F, vagyis 13°C volt 2012-ben, egy teljes Fahrenheit fokkal magasabb, mint 1998-ban, amikor az utolsó rekordot mérték és 3,2 fokkal több, mint a 20. századi átlag. A NCDC kutatói szerint mindez arra enged következtetni, hogy a jövőben újra kell értelmezni a “normális” időjárási viszonyok fogalmát az USA-ban. A tudósok véleménye szerint a nagy hőmérséklet-emelkedés kétségkívül összefügg az éghajlatváltozással, az utóbbi nélkül lehetetlen lett volna a 20. században tapasztalt folyamatos melegedés. 2012 nem csupán a legmelegebb, egyben az egyik legtöbb természeti katasztrófát hozó év az Egyesült Államok számára.

A környezetvédő csoportok megragadták a jelentés teremtette alkalmat, hogy ismételten felhívják Barack Obama amerikai elnök figyelmét a kibocsátás-csökkentő intézkedések jelentőségére, mielőbbi életbeléptetésük fontosságára.

Fotó: NASA

2012-ben egy Fahrenheit fokkal volt melegebb, mint az 1998-as rekord idején.

Forrás: http://www.guardian.co.uk