Érdekességek

Fenntartható fotókiállítás nyílik

100 000 svájci frank értékű fotót mutatnak be Magyarországon a Magyar Fotográfusok Házában. A különleges kiállítás január 18-tól február 24-ig lesz látható.

A svájci Pictet & Cie bank által 2008-ban alapított Prix Pictet díj a világ legnagyobb fotográfiai díja a fenntartható fejlődés területén, amely a fotográfia eszközét felhasználva közvetít globális jelentőségű üzeneteket széles körben. A díj minden egyes ciklusban egy meghatározott fenntarthatósági témát dolgoz fel, a 2012. évben az Erő témája köré épül (korábbi évek témái: Föld, Víz, Növekedés).

Az Erő időnként ellentmondásos tematikája képes egyszerre bemutatni azokat a pozitív és negatív hatásokat, amelyeket az emberiség gyakorol a bolygóra. A politikai erők emberek millióit érintik, beleértve a jövő generációit is, míg a természeti világ ereje egyszerre lenyűgöző, gyönyörű és romboló is lehet.

A 100 000 svájci frank pénzdíjazású verseny díjazottai a világ számos országának különböző szakmai szervezetei, illetve a vizuális művészetekben elismert szakemberei által jelölt fotográfusok közül kerülnek ki; a nagydíj és a különdíj odaadományozásáról egy független zsűri dönt a fotográfus által az adott tematikában benyújtott sorozat alapján egy előválogatást követően.

A díj szakmai jelentőségét mutatja, hogy a döntős művészek listáját az arles-i fotófesztiválon jelentik be, míg nagy kiállításnak és a díjátadónak a londoni Saatchi Gallery ad otthont. A londoni megnyitót követően a Power/Erő kiállítás nemzetközi turnéra indult, ez idáig Münchenben és Párizsban járt. A Magyar Fotográfusok Házában látható kiállítás először mutatja be hazánkban a Prix Pictet díjat és a döntőbe jutott fotográfusok munkáit, amelyeket 2013. január 18. és február 24. napjai között láthatunk, január végén az isztambuli Museum of Modern Art-ban nyílik társtárlat.

A korábbi, illetve az idei döntősök, díjazottak között a kortárs fotográfia kiemelkedő alakjai szerepelnek: Andreas Gursky, Taryn Simon, Robert Polidori, Edward Burtynsky, Thomas Struth és mások.

Forrás: http://www.kulturpart.hu