Érdekességek

A WWF eloszlatja a naperőművekkel kapcsolatos kételyeket

Gyakorlatilag semmilyen veszélyt nem jelentenek Földünk élő környezetére a naperőművi fejlesztések – szögezte le a WWF.

A Természetvédelmi Világalap ugyanis úgy becsüli: amennyiben a világ teljes áramigényét naperőművekből elégítenék ki, még akkor sem kellene a létesítményekhez a Föld szárazföldi területének 1 százalékánál többet felhasználni.

A WWF tehát túlzónak tartja azokat a félelmeket, hogy az élő természet rovására menne a napenergetikai fejlesztés, globálisan nem okozna változásokat az állatok és növények természeti környezetében, de nem jelentene veszélyt a földművelésre sem.

Mint a cleantechnica.com írja: a naperőművek manapság technológiailag igen jól tervezett létesítmények, létük nem veti fel a döntés szükségességét, hogy válasszunk a tiszta energia vagy a természet fennmaradása között.

Hat fejlődő országban végeztek méréseket és kutatásokat – többek között Marokkóban, Mexikóban, Indonéziában -, azaz jó benapozású országokban és mindegyikben bőven elégséges nagyságú földterültet találtak nagy fotovoltaikus fejlesztésekhez.

A világalap illetékese közölte, hogy szervezete aktívan népszerűsíti a megújuló energiaforrások felhasználását biztosító technológiákat, azért is, mert a napenergia hasznosítása lényegesen mérsékelheti a klímagázok kibocsátását, a nehézfémek okozta környezetterhelést, de a vízfelhasználást is.