Érdekességek

Elég a motorzajból! – Halkabb autókat akar az EU

2013.02.02. - 13:36  |  Nincs hozzászólás

A motorgépjárművek zajszintjének radikális csökkentésével védené az uniós polgárok egészségét az a jogszabálytervezet, amelyről szerdán (2013, február 5.) szavaz a Parlament.

Míg az új autók zajosságuktól függően címkéket kapnának, a halkan járó elektromos autókat hallhatóbbá tenné az uniós szabályzás. Minderre azért kerül sor, mert a közúti járművek a közlekedési ágazat legjelentősebb zajforrásai. A bizottság tervezete alacsonyabb zajszint-határértéket szab az új autók és teherautók számára.

A hibrid, illetve elektromos autók által kibocsátott zajt viszont adott szintre kell majd emelni annak érdekében, hogy a járókelők meghallják a közeledő járművet. A vásárlókat a jármű üzemanyag-fogyasztása, a gumiabroncsai által keltett zaj és széndioxid-kibocsátása mellett ezentúl annak zajszintjéről is grafikus címke tájékoztatná. A zajszintet a hirdetésekben és az autószalonokban is fel kell majd tüntetni.

Egészségügyi szempontból a folyamatos zajkitettség kimeríti a szervezet tartalékait, megzavarja rendes működését, és szív- és érrendszeri panaszok kialakulásához vezet. Az unió urbánus népességének a fele kénytelen folyamatosan 55 decibel feletti zajterhelést elviselni a forgalom miatt.

A gépjárművek és kipufogórendszereik típusjóváhagyásának műszaki követelményeit harmonizálni fogják a megengedett zajszintek tekintetében annak elkerülésére, hogy a tagállamok különböző követelményeket alkalmazzanak. Valamint azért is, hogy a belső piac megfelelő működésének biztosítása mellett magas szintű legyen a környezetvédelem és a közbiztonság, illetve javuljon az életminőség és az egészség.

A bizottságnak továbbá hatásvizsgálatot kell majd végeznie a levegő- és zajszennyezési szintekre alkalmazandó címkézési feltételekről. E hatásvizsgálatban figyelembe veszik majd a különböző járműtípusokat (beleértve az elektromos járműveket), valamint az ilyen címkézés gépjárműiparra gyakorolt lehetséges hatásait. A címkézés hasznos eszköz lehet a fogyasztók tájékoztatása és a jármű vásárlását megelőző átláthatóság tekintetében őket megillető jogok védelme szempontjából. A korlátozás hat év múlva lépne hatályba.

Forrás: http://napidoktor.hu

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »