Érdekességek

5 tipp a „zöld” állattartásra

Bárki, akinek valaha volt kisállata bizonyára egyetért azzal, hogy egy házi kedvenc tartása rengeteg örömmel és élménnyel jár. Kutatók azt is bebizonyították, hogy az egészségünkre is pozitív hatással vannak, így nem csoda az állattartók nagy száma.

Talán nem is gondolnánk, milyen egyszerű lépésekkel lehet a róluk való gondoskodás közben is környezettudatosan fellépni, és pár egyszerű tippel akár a kedvenceink élethosszát is növelni.

Csökkenő széndioxid lábnyom

Akárcsak az embereknél, az állatoknál sem elhanyagolható az ökológia lábnyom nagysága, épp ezért ha odafigyelünk a táplálásuknál, rengeteg feleslegesen kibocsátott szén-dioxidtól tudjuk megóvni Földünket. Ehhez nem kell mást tennünk, mint visszaszorítani a marha- és bárányhússal való etetés mértékét, illetve növelni a növényi táplálék mennyiségét. Míg a macskáknak egyértelműen szükségük van a nagyobb protein adagra, addig egyes kutyáknál még a vegetáriánus életmód is alkalmazható, állítják egyes szakértők.

”Ajándékcsomag?”De ne az utcán!

Második lépésként azzal támogatjuk leginkább környezetünket, ha a kedvenceink által hátrahagyott „csomagokat” megfelelő módon eltávolítjuk. Bár a kutyatartóknál alapvető felszerelésnek kellene lennie a műanyag zacskónak egy kutyasétáltatás során, sajnos még mindig nem lehet eleget hangsúlyozni ennek a fontosságát. Nem csupán esztétikai, de egészségügyi és környezeti szempontból is fontos, hogy alaposan eltakarítsunk kedvenceink után.

Komposztba vele!

Bár szokatlannak tűnhet, de kisállataink ürülékét is felhasználhatjuk komposztáláskor. Míg kutyánk és cicánk esetében ehhez feltétlenül külön komposztálót érdemes fenntartani (és később sem szabad emberi fogyasztásra szánt ételeknél trágyázni vele), addig hörcsögünk, tengerimalacunk vagy nyuszink esetében minden gond nélkül használhatjuk a hagyományos komposztunkat. Ha fel nem is használjuk, mindenképpen kevésbé károsan bomlik le így a szerves hulladék.

Fontos a jó macskaalom

A hagyományos macskaalmok általában olyan anyagok keverékéből készülnek, amelyeknek kitermelése során nagy károkat okoznak a természetben, illetve sok esetben kedvenceinknél is irritációt okozhatnak hosszú távon (különösen az erősen porzó szilikon almok). Másik probléma, hogy ezeknek a felhasznált almoknak a kezelésére még nincs megfelelő infrastruktúra kialakítva, így a veszélyes hulladéknak számító alom sok esetben a rendes szemetesben végzi.

A megoldás olyan természetes anyagokból készült alom használata, amely mentes a szilikontól és egyéb mesterséges anyagoktól, illetve akár komposztálható is. Az állatkereskedésekben minden szükséges információt meg tudunk kapni a döntéshez..

Elkerülni a bolhákat?Csak természetesen!

Igen, a bolhák minden állattartó életét megkeserítik, ha egyszer felbukkannak, ugyanakkor a megelőzésre vagy kezelésre szolgáló állatsamponok gyakran tartalmaznak irritáló összetevőket. Ma már állatok számára is készítenek természetes alapú szereket, sőt ájurvédikus termékeket is, amelyekkel kíméletesen léphetünk fel a bosszantó élősködők ellen.

Talán egyszerű, sőt evidens lépéseknek tűnhetnek ezek, de ha már ennyit megteszünk, az is sokat számít mind az állatunk, mind a környezetünk szempontjából.

Forrás: http://www.greenamerica.org