Érdekességek

Provokatív plakátok a tömegfogyasztás ellen

2013.02.19. - 17:56  |  Nincs hozzászólás

„Válassz jól, vásárolj kevesebbet” Ez a Vivienne Westwood idézet egyike azoknak a frappáns mondatoknak, melyekkel a Byronesque, egy vintage ruhákkal kereskedő internetes portál a divatvilágban igyekszik feltűnést kelteni. Szokatlan kampányuk során több híresség idézeteit használják fel arra, hogy a divatvilágban uralkodó negatív tendenciákra felhívják a figyelmet.

A provokatív plakátokon olyan nevek híres mondatai olvashatóak, mint Ian Curtis, Johnny Rotten, vagy Andy Warhol. Mindnek ugyanaz a célja, elgondoldtatni a tervezőket és divat iránt fogékony vásárlókat a tömegtermelés negatív következményein, illetve kreativitásra, megfontoltságra és tudatos döntésekre ösztönözni.

Gill Linton, a Byronesque igazgatója maga is úgy vélekedett a kampányról, hogy ezzel igyekeznek inspirációt nyerni olyan emberektől, akik korábban valamilyen egyedit alkottak, és valamilyen módon előbbre vitték a világunkat. Továbbá kiemelte, hogy a mai divatvilág erősen középszerűvé vált, a gyorsan változó divat (ún. „fast fashion”) okozta tömegtermelés miatt. Az, hogy a kampányhoz a neves divattevező Vivienne Westwood is csatlakozott csak tovább növelte a feltűnést. Nem először kampányol jó ügyekért Westwood, korábban is kiállt már a ruhák újrahasznosítása, a tudatos vásárlás vagy a környezetbarát anyagok használata mellett.

Bár a kampány elsősorban a divatvilágnak szánt figyelemfelkeltő üzenet, a mondanivalója mégis mindenkinek szól; igyekezzünk minél tudatosabban dönteni, csak akkor vásároljunk ha feltétlenül szükséges, és olyankor is válasszuk a számunkra elérhető legjobb minőséget.

Reméljük a gerillamarketingnek szánt akció eléri a célját , és a jelenleg uralkodó mértéktelen tömegtermelést felváltja egy tudatosabb irány. Az ötlet mindenesetre kiváló, az idézetek elgondolkodtatnak, és talán cselekvésre is ösztönöznek.

Forrás: http://www.sustainablebrands.com

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »