Érdekességek

Szövetség az Élő Tiszáért

2013.02.27. - 17:35  |  Nincs hozzászólás

A Tisza Közép-Európa legfontosabb folyóinak egyike, 962 km-ével pedig a Duna leghosszabb mellékfolyója. Pár évszázaddal korábban azonban még ennél is nagyobb területen haladt keresztül: 1419 km-es hosszával rengeteg kanyart és mellékágat alakított ki az Alföldön.

A reformkor idején, Széchenyi István szervezésével megkezdett szabályozásoknak köszönhetően azonban nem csak rövidebb lett a folyó hossza, de komoly környezeti problémák is felléptek. A folyórendezésnek következménye volt továbbá, hogy több halfaj élőhelye átrendeződött, valamint az ártéri gyümölcstermesztő vidékek is eltűntek.

A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület egy olyan közösségi együttműködés, mely civilszervezetek, önkormányzatok, gazdálkodók, gazdálkodó szervezetek, és a tudomány képviselőinek összefogásából jött létre. Céljuk, hogy olyan társadalmi és gazdasági felemelkedést biztosítsanak a tiszai területeken élők számára, mely a természeti erőforrásokat is megőrzi és gazdagítja. A társadalmi, a gazdasági és a környezeti tényezők ugyanis összefüggenek.

Az OzoneNetwork Egyenlítő c. műsorának szerdai vendégei, Kajna Péter, a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület elnöke és Szabadkai Andrea, az Egyesület elnökségi tagja úgy látják, hogy a legfontosabb lépés a Tisza rehabilitációja szempontjából az lenne, ha helyi léptékkel gondolkodnánk, és első sorban a területen élők érdekeit tartanánk szem előtt.

Az Egyesület egyik legfontosabb programja ezért a Tisza-menti településen élő termelők szolgáltatásait és termékeit népszerűsítő Élő Tisza védjegy. Az ezzel a címkével ellátott termékek megalapozhatják a későbbi rehabilitációs lépéseket, hiszen megbízható minőségüknek és kedvező áruknak köszönhetően már most nagy népszerűségnek örvendenek a fővárosi lakosság körében is.

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »