Érdekességek

Malajzia a tiszta energia útján

A délkelet ázsiai ország miniszterelnöke, Najib Razak nemrégiben számolt be az alacsony szén-dioxid kibocsátással kapcsolatos célkitűzéseikről és eddig elért teljesítményeikről, amellyel azt hivatottak bizonyítani, hogy ők is a tiszta energia útjára léptek.

Mr Najib – aki egyben az ország pénzügyi miniszteri pozícióját is betölti – elmondása szerint az elmúlt években milliárdos beruházások lettek eszközölve a tiszta energia infrastruktúrájának kiépítésére. Példaként hozta fel az Iskandar Malaysia nevű metropolisz folyamatban lévő projektjét, amely Délkelet Ázsia első zöld városa lehet majd. (Ha szeretnél többet megtudni a városról, zöld építészet rovatunkban önálló cikket is találsz róla.)

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy az ország jelenleg az egyik fő gyártója az olyan fenntartható technológiákat alkalmazó termékeknek, mint a napelemek vagy a LED világítás. Kiemelt céljuk, hogy ezt kihasználva és kiterjesztve globális szinten ők bonyolíthassák le ezen eszközök exportjának 20%-át.

Hosszú távú célkitűzéseik közé tartozik még, hogy elterjesszék a megújuló energiaforrások széleskörű alkalmazását, valamint a nemzetgazdaság fejlődéséhez is hozzájáruljanak vele. Növelni szeretnék zöld energiára való kapacitást, illetve világszinten is szeretnék megteremteni Malajzia versenyképességét.

Ahogy a miniszterelnök fogalmazott: „A Zöld Technológia az a sofőr, amely felgyorsítja a nemzetgazdaságot, ugyanakkor támogatja a fenntartható fejlődést.

Forrás: http://ecoseed.org