Érdekességek

Mentőautóból játszótér

Szokatlan látványt nyújt Malawi egyik gyermekkórházának udvarán a mentőautóból átalakított mászóka. Hamar kiderül azonban, hogy nem ez az egyetlen különös eleme a játszótérnek, ugyanis megannyi újrahasznosított tárgy kapott helyet a tervezéskor.

Két holland designer, Luc van Hoeckel és Pim van Baarsen a közelmúltban fejezték be egy, a fogyatékkal élő gyermekek számára készített játszóteret. A tér a Beit Cure kórház oldalában található, egy olyan területen, ahol korábban parkoló működött.

A tervezők több szociális vállalkozással együttműködve építették meg a játszóteret, amelyhez a legváltozatosabb építőanyagokat használták fel. Különösen feltűnő elemmé vált a régi mentőautó vázból készült mászóka, ami alapos fertőtlenítés és festés után nyerte el új formáját. Az autó belsejében egy padokkal teli „közösségi” teret alakítottak ki, ami egyben rejtekhelyként is funkcionál. A mentőautó azonban nem az egyetlen szokatlan tárgy, a játszótérhez ugyanis gumiabroncsokat, rugókat és tengelyeket is felhasználtak.

Érdekesség, hogy a kórház játszótere bárki számára nyitott, így teszik lehetővé a kórházban ápolt gyerekeknek, hogy kapcsolatot tudjanak tartani a külvilággal, játszani tudjanak a környéken lakó gyerekekkel. A tervezésnél külön odafigyeltek továbbá a tolókocsival való akadálymentes közlekedésre, így minden játék megközelíthető kerekesszékkel is.

Forrás: http://www.worldarchitecturenews.com