Érdekességek

A világ legfenntarthatóbb városai-Koppenhága

Számos amerikai példa után most közelebbi helyekre kalandozunk el, nevezetesen Koppenhágába. A dán főváros méltán büszkélkedhet több elismeréssel is, ugyanis környezettudatosságukkal és folyamatos fejlesztéseikkel követendő példát jelentenek minden ország számára.

A 2009-es klímatárgyalásoknak is helyet adó Koppenhága ragyogó zöld gyöngyszeme Dániának. Szeretsz bringázni? Itt könnyű dolgod lesz, hisz a város lakóinak több mint egyharmada, 1.2 millió ember rendszeresen kerékpárral jár dolgozni a közel 217 mérföldnyi kerékpárúton. Ennek ellenére folyamatosan azon dolgoznak, hogy 2015-re a lakosság 50%-a két keréken közlekedjen, illetve további 43 mérföld kerékpárutat terveznek átadni.

Emellett Dánia vezető a szélenergia termelésben is, az ország energiaigényének közel 19 %-át ily módon biztosítják. Egy 111 turbinából álló 2013-as beruházással pedig várhatóan további 4%-al növelik ezt a számot.

A város másik kiemelt célja, hogy 2025-re ők legyenek az első szén-dioxid semleges város, ennek érdekében kötelezővé tették a zöld tetőt. Ezen túlmenően „zseb parkok” (fele akkora, mint egy focipálya) kerülnek beépítésre a város számos pontján, így a tervek szerint 2015-re a lakosság 90%-a tud majd 15 perc alatt zöld területre jutni.

Forrás: http://www.ecomagination.com