Érdekességek

Világszínvonalúak a magyar természetfotósok munkái

2013.03.20. - 13:35  |  Nincs hozzászólás

21 éve alakult meg a Magyar Természetfotós Szövetség. A szervezet létrejöttekor a 13 alapító tag eredeti célkitűzése az volt, hogy Magyarországon is elfogadtassák a természetfotózást, mint a művészi fotográfia egyik ágát. Az első 15 évben sikerült megmutatni, hogy nem csak dokumentarista műfajként működhet ez a fajta fényképezés.

Az utóbbi 6-7 évben a magyar természetfotósokat már európai és világszinten is a legjobbak között tartják számon: sorra nyerik a különböző díjakat, elismeréseket. 2010-ben például Máté Bence kapta a Veiola Environnement Wildlife Photographer of the Year fődíját, melyet a természetfotózás Oscar-díjának is neveznek. A jelenleg 68 tagot számláló társaság minden fotósa saját látásmóddal rendelkezik, és törekszik arra, hogy a természet értékeire felhívja a figyelmet.

A legfontosabb kritérium a tagok munkáival szemben a minőség. Talán ezért is olyan nehéz bekerülni a Magyar Természetfotós Szövetségbe: évente csak 2-5 tagot vesznek fel, akiknek 30 értékelhető képet kell felmutatniuk. A hivatalos felvételi mellett azonban van még egy fontos szűrő: az Év Természetfotósa pályázat. A tavaly már 18. alkalommal megrendezett megmérettetésen mintegy 2-300 képből választják ki a nyerteseket. A legkiemelkedőbb alkotások készítői a Szövetséghez is meghívást kaphatnak.

Az OzoneNetwork Egyenlítő című műsorának szerdai vendége Radisics Milán, a Magyar Természetfotós Szövetség jelenlegi elnöke, akinek munkáit kiállításokon és önálló albumokban is megcsodálhatta már a közönség. Radisics nem csak a szervezet munkájáról mesél, de saját szakmai életútját, tapasztalatait és tanácsait is megosztja a nézőkkel. Így például azt a fontos üzenetet is átadja, hogy nem kell feltétlenül egzotikus helyre utaznunk egy-egy különleges természetfotóért, hiszen a magyar táj is rengeteg izgalmas témalehetőséget kínál.

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »