Érdekességek

Programajánló: FÖLD NAPJA rendezvény Pécsett a Tettyén

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én e szavakkal indított mozgalmat a Föld védelmében. A Föld Napja mozgalom mára az egyik legismertebb környezet- és természetvédelmi megmozdulás világszerte, ezernél több szervezet vesz részt benne

Évek óta hagyomány már, hogy Pécsett ilyenkor a Tettyén színes forgatag vár mindenkit a Föld Napja alapeszméje szellemében – idén április 20-án, 10.00 és 15.00 óra között. A házigazdák a hagyományoknak megfelelően a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, valamint pécsi és Pécs környéki szolgáltatók, civil szervezetek lesznek. A programok középpontjában a környezettudatos életmód népszerűsítése áll, a „zöldköznapok” jegyében. Megjelennek az újrafelhasználás – legyen szó könyvekről, ruhákról, papírokról –, a környezetbarát közösségi közlekedés előnyei.

Játékos formában ismerkedhetünk a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával, megtudhatjuk, miért fontos takarékoskodni az energiával, nem csak a pénztárcánk, hanem a természeti értékek védelme miatt is. A gyerekek vidám kézműves foglalkozásokon, természetes alapanyagokból készíthetnek játékokat és használati tárgyakat. A természetvédelem gyakorlati munkáit is megismerhetjük, például a növény- és állatvédelem, a madárgondozás teendőit.

Ízelítő a programokból:

FLASHMOB!
A Föld Napja rendezvény egyik látványos elemének ígérkezik a 11.00 órakor megvalósuló villámesemény, amikor a résztvevők – diákok, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai és a csatlakozók – egy szív alakot formálnak a Tettyei romok belsejében. Ehhez várunk minél több, zöld fölsőbe (póló, blúz, ing, pulóver, kabát) öltözött vendéget.

12.00-kor PALACKTAPOSÓ AKCIÓ!
Több száz PET palackot fogunk összetaposni, népszerűsítve a szelektív hulladékgyűjtést, az újrahasznosítást! Aki tud, hozhat magával palackot!

ASZPIKNIK – ALKOTÓI PIAC
A Csinos Presszó udvarán rendszeresen
megtartásra kerülő, rendkívüli népszerűségnek örvendő ASZPIK – Alkotói Piac „különkiadása” a Föld Napja alkalmából a Tettyén!

ÁLLATSIMOGATÓ
A hagyományoknak megfelelően idén is lesz állatsimogató és nézegető a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület jóvoltából.

INGYENES LÁTOGATÁS IDEGENVEZETÉSSEL A PINTÉR-KERTBEN!
A rendezvény időtartama alatt négy alkalommal ingyenes látogatási lehetőség lesz a Pintér-kert Arborétumban, szakvezetéssel. Indulási időpontok: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30. Gyülekező az indulási időpontok előtt 5 perccel az arborétum bejáratánál!

PECSÉTGYŰJTŐ JÁTÉK
A rendezvényen a korábbi évek hagyományainak megfelelően pecsétgyűjtő játékot is szervezünk. Ennek lényege, hogy a játékban résztvevő kiállítók standjainál feladatot oldanak meg a vendégek, akik a helyes megoldásért cserébe gyűjtőlapjukra pecsétet kapnak, majd a betelt pecsétgyűjtő lapokat a központi információs sátornál a játékban résztvevő intézmények, szervezetek által felajánlott ajándéktárgyra válthatják be.

A Föld Napja üzenetének jegyében kérjük az érdeklődőket, hogy a tömegközlekedést vegyék igénybe!
(33-as autóbusz járatok a Főpályaudvar – Tettye tér között)

Információ: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság – www.ddnp.hu
Telefon: 30/377-3388, 30/326-9459. E-mail: komlos@ddnp.kvvm.hu, evahorvath@ddnp.kvvm.hu

Hol, mikor, meddig, hogyan?

Helyszín: Pécs, Tettye tér 
Időpont: 2013. április 20., szombat, 10.00-15.00
A programon való részvétel ingyenes.
Megközelítés: egyénileg
A Föld Napja üzenetének jegyében kérjük az érdeklődőket, hogy a tömegközlekedést vegyék igénybe!
(33-as autóbuszjárattal, a Főpályaudvar – Tettye tér között)