Érdekességek

Autókból köztéri művek

Vajon gondolnánk egy elhagyatott autóról, hogy potenciális műalkotás rejlik benne? Egy Sao Paolo-i művész meglátta bennük a lehetőséget és közösségformáló módon készített belőlük színes köztéri alkotásokat.

Tavaly egy elhagyott autó állt annak az utcának a közelében, ahol a brazil művész, Felipe Carrelli dolgozott Sao Pauloban. Pár hónap után hajléktalanok kezdtek benne aludni, ezért a környékbeli lakosok felgyújtották a járművet, féltek ugyanis az autó vonzotta bűncselekményektől.

De miután elült a tűz, az autó maradt a helyén, és végül egyfajta szemétlerakóvá vált. Carrellinek innen jött az ötlete, hogy az elhagyott autókat köztéri művészeti alkotássá alakítsa, miközben a hulladéklerakót is felszámolta.

Az alapötlet szerint letisztították, kifestették és növényekkel borították az autókat, amik így városi műalkotásokká alakultak. Az ötlet végül olyan sikert aratott, hogy a sok helyi lakos is segített újabb autókat megszépíteni. Az egyszerű ötlet így vált közösségformálóvá, miközben az újrahasznosítást is egyedi módon oldották meg.