Érdekességek

Az oroszok valóban fütyülnek a környezeti gondokra?

A környezettudatosság szempontja alapján Oroszországnak meglehetősen rossz lehet az imázsa.

Egy amerikai inztézet mobiltelefonos felmérést végzett a világ számos országában, 300-300 embert kérdezve. Ezekből a véleményekből kerekedett ki, hogy Oroszországban a megkérdezettek 15 százalékát egyáltalán nem izgatják a környezeti problémák. Indiában és Indonéziában alig valamivel jobb a helyzet, ezen országokban 10-11 százalék a „negligálók” aránya.

Hogy a megvásárlandó járműnek milyen az üzemanyag-fogyasztással kapcsolatos gazdaságossága, Oroszországban a vevők mindössze 5 százalékát izgatja, 9 százalékát Pakisztánban, további 10 országban már két számjegyű azok aránya, akiket a gazdaságosság foglalkoztat, kivéve Brazíliát, ahol vélhetően azért olyan érdektelen a kérdés, mint az oroszoknál, mert a legtöbb jármű már etanollal fut.

Oroszország lakossága ismét rossz képet alakított ki magáról, mikor a kérdés az volt, figyelembe veszik-e a közlekedési mód kiválasztásánál a környezetvédelmet. A megkérdezetteknek mindössze 8 százaléka válaszolt igennel, miközben például több afrikai államban 20 százalék közelében vagy e felett volt a környezetre gondolók aránya.

Rákérdeztek arra is, kezelte-e szelektíven hulladékát (palack, italos doboz vagy papír esetében) mostanában? Erre Oroszországban a megkérdezettek 24 százaléka válaszolt igennel, miközben másfél tucat fejlődő országból 30, sőt tipikusabban 50-60 százalékos igenlő válaszarányt mértek, Brazíliában 68, Indiában 64 százalékot.

A fastcoexist.com portálon a fenti tapasztalatokról beszámoló szerző szerint esetleg az történt, hogy az oroszok sokkal egyértelműbben tárták fel a helyzetet, mások viszont – noha alapvetően esetleg nem is változtattak környezettudatosságukon – egyszerűen túl szépnek próbálták azt beállítani.