Érdekességek

Zöld fesztiválok

2013.05.06. - 19:37  |  Nincs hozzászólás

Közeledik a fesztiválszezon, ez pedig egyet jelent a napfénnyel, jó idővel és a „gyógynövényes” cigik gyanús fuvallatával. Az érem másik oldalán viszont a hulladéktömeg, energiafelhasználás és forgalmi dugók állnak, szerencsére egyre több intézkedés van folyamatban a negatív hatások enyhítésére.

Mobiltöltés megújuló energiával
Bár cinikusan mondhatnánk, hogy a mobiltelefon töltése valószínűleg töredéke a fesztivál ökológiai lábnyomának, mégis azt gondoljuk, minden apró tudatos tett számít, és később kézzelfogható eredménnyel jár.

Komposztáló toalettek
A zenei fesztiválok rengeteg embert vonzanak, akik természetesen szeretnék használni a mellékhelyiségeket. A komposztáló WC-k egyszerre csökkentik a helyi utak és csatornarendszer szennyezését, illetve a tápanyagok újrafelhasználásával további előnyöket lehet vele elérni.

Növekvő tudatosság
Mindenki, aki járt már fesztiválon tudja, milyen meghatározó élményt jelentenek az ott töltött napok. Ilyen közegben nyitottabbak vagyunk, nem meglepő tehát, hogy egy-egy fesztivált a szervezők tematikusan valamilyen globális kérdés köré csoportosítanak, így lehetőségük van nagyobb tömeget elérni (2009-ben a Bonnaroo fesztiválon például a víz-válság volt a fesztivál alapkérdése)

Zöld közlekedés
A fesztiválok területei általában (Magyarországra talán kevésbé jellemző) a semmi közepén vannak, így védve a lakosokat a zajtól és szeméttől. Ez viszont azzal jár, hogy mindenkinek meg kell találnia a módját az odáig való eljutáshoz, ami nagy mennyiségű üzemanyag-felhasználással és kibocsátással jár. A szervezők egyes helyeken a parkolási díjakból befolyt összeg egy részét fordítják a károk mérséklésére, máshol szervezett módon, környezetvédő járművekkel szállítják a fesztiválozókat.

Tiszta energia
A hang-és fénytechnika elképesztő mennyiségű energiát emészt fel, ezért egyes fesztiválokon napelemes rendszerekkel, szélturbinákkal, energiatakarékos izzókkal és egyéb alternatív energiaforrásokkal igyekeznek helyettesíteni a hagyományos rendszereket.

Kevesebb szemét
Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az óriási mennyiségű szemetet, ami pár nap alatt keletkezik. Itt is találkozhatunk sikertörténetekkel, az újrahasznosítás és biológiailag lebomló tartályok megkönnyítették az élelmiszer-hulladék komposztálását, így a Rock-a-Field fesztivál 2006-ról 2011-re 75%-al csökkentette a nem újrahasznosítható hulladékot.

Látható tehát, hogy elindult egy pozitív irány, a cél, hogy ez minden fesztiválon mérvadó szempont legyen. Nem a szórakozásról kell lemondanunk, pusztán ki kell alakítani a fenntartható módját.

Forrás: http://www.treehugger.com/

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »