Érdekességek

Étlapon az oroszlánhús

Sokkoló trend terjed hónapok óta az Egyesült Államokban; úgy tűnik egyre több étlapon jelenik meg az oroszlánhús, mellyel az éttermek igyekeznek minél több vásárlót becsábítani.

Mivel a nagymacska nem szerepel a veszélyeztetett fajok listáján, ezért az étterem tulajdonosok úgy vélik, lehet növelni az ilyen irányú fogyasztást. A hús többségében fogságban nevelt állatoktól származik, melynek értékesítése teljesen legális az országban. Emellett magántulajdonosok, cirkuszok és állatkertek is részt vesznek a nagymacskák húsának kereskedelmében.

Etikai okokon túl több veszéllyel is jár a nagymacskák húsának népszerűvé válása. Természetvédők szerint a piac szabályozása és ellenőrzése nem megfelelő, melyet alátámaszt az a tény is, hogy 2003-ban tigrishúst értékesítettek oroszlánhús néven.

Emellett természetesen a nagymacskák jövője is kérdésessé válik, amennyiben a hóbort valóban nagyobb teret nyer. Már így is nagy kihívásokkal kellett szembenézniük az orvvadászat és élőhelyük elvesztése miatt, egy újabb emberi beavatkozást már nehezen bírna el a populáció.

Forrás: http://www.guardian.co.uk