Érdekességek

Veszélyben a manióka

A maniókát a trópusokon termesztik, föld alatti gumóiból lisztet, kenyeret, keményítőt és alkoholtartalmú italokat készítenek. A faágra hasonlító növény a hőmérséklet válozásokra alapvetően kevésbé érzékenyen reagál, ezért biztonságot jelentett a globális felmelegedés ellenére is. A legújabb jelentések szerint azonban egyre több növény kezd kipusztulni, mely váratlanul érintette a kontinens lakóit.

A tudósok szerint a növényeket egy pusztító betegség sújtja egyelőre elsősorban Kelet-Afrikában, azonban folyamatosan terjed át délebbi és a nyugati területekre, melyek szintén ki vannak téve a veszélynek. Ha nem tudják megfékezni a jelenséget, az amúgy is súlyos élelmiszerhiánnyal küzdő kontinens évi ötven millió tonna maniókától eshet el, állapították meg a jelenséget vizsgálók.

A probléma nem csak a térségben élőket érintik, a tömeges pusztulás ugyanis arra hívja fel a figyelmet, hogy egyre kevesebb éghajlatváltozásnak ellenálló növénnyel rendelkezik az emberiség, mely komoly nehézségekhez vezethet a jövőben.