Érdekességek

Több bringa, mint lakos

Amszterdamban több a kerékpár, mint ahány lakója van, és négyszer több, mint ahány autó. Mindez a kerékpáros infrastruktúra magas igénybevételét jelenti, melynek kialakítására és fenntartására a város nagy összegeket fordít jelenleg is.

A holland fővárost széles körben tekintik a világ egyik legjobb bringás városának, ahol jelenleg 800.000 emberre mintegy 880.000 kerékpár jut. Nem ritka ugyanis, hogy valakinek több bringája van; egy a hétköznapokra, egy strapabíróbb pedig nagyobb terhek szállítására.

Az összes út 32%-át kétkerekűeken teszik meg a lakosok, míg csak 22%-át autókon. Mindez rendkívül pozitív, a közelmúltban azonban felmerült néhány megoldandó probléma, úgy mint a kerékpáros dugók, illetve a parkolóhelyek hiánya.

Nem gondolnánk, hogy lehet egy városban túl sok kerékpár, az igazi probléma inkább az, hogy az infrastruktúra nem tud lépést tartani a kerékpározás növekedési ütemével. Nem volt ugyanis mindig ilyen népszerű Amszterdamban a kétkerekű, a drasztikus növekedés csak 1990 után kezdődött el. Nem meglepő, ha ez jelentős megterhelést okozott az addigi infrastruktúrának, melynek felzárkóztatásán azóta is dolgozik a város. Jelenleg 135 millió dollárt terveznek befektetni kerékpárutak építésére és 38.000 kerékpártároló kialakítására.

Forrás: http://www.nytimes.com/