Érdekességek

Banánból bioműanyag

A Marie Curie és Thomas Edison által inspirált Elif Bilgin, a folyamat kifejlesztője, két évig finomította annak a technikáját, hogyan tudja a banánhéjat műanyaggá alakítani.

Kiindulva abból, hogy a műanyagipar korábban felhasználta már a mangó háját, azt feltételezte a banánhéj is lehet potenciális alapanyag. Szintén fontos tény, hogy csak Thaiföldön évente kétszáz tonna héjat dobnak a szemétbe, melynek sokkal hatékonyabb felhasználása lehetséges az új technológiával.

Bilgin terve megnyerte a verseny fődíját, így 50.000 dollárral közelebb került tervei megvalósításához. Reméli, hogy egy nap orvosi egyetemen tud majd tanulni és álma egy olyan üvegház, mely teljes mértéken hulladékból épül. Hamarosan repül a Google tudományos versenyére, ahol olyan tizenévesekhez csatlakozik, akik hasonló innovatív találmányokat mutattak be.

„A verseny és a győzelem számomra azt jelenti, hogy valóban jó irányba haladok, és a tervem megoldás a hagyományos műanyag által szennyezett világ megváltoztatásához.” nyilatkozta a kreatív diák.