Érdekességek

Egy fa – egy élet

Egy-egy fa mellett elsétálva megfordult már a fejünkben, hogy az egészségünket nagy részben "neki" is köszönhetjük? Pedig a kutatások is bebizonyították: minél kevesebb a fa, annál több a megbetegedés!

Régóta tudjuk, hogy a fák fontosak az élet fenntartásához a bolygónkon, de most az is egyértelművé vált, milyen jelentősek az emberek szempontjából. Az USA Erdészeti Szolgálatának tanulmánya szerint egy fa számos emberéletet ment meg jelenlétével, New York-ban például átlagosan évi nyolcat.

A tanulmány során a tíz legnagyobb amerikai városban – Atlantában, Baltimore-ban, Bostonban, Chicagóban, Los Angelesben, Minneapolis-ban, New Yorkban, Philadelphiában, San Franciscóban és Syracuse-ban – vizsgálták meg, milyen hatékonysággal szűrik és szüntetik meg a fák a levegő szállópor tartalmát, melynek magas értéke korai halálozáshoz, tüdőgyulladáshoz, érelmeszedéshez és szívbetegségekhez vezethet.

A tanulmányból egyértelműen kiderült, hogy minél kevesebb fa volt egy adott városban, arányaiban annál több haláleset fordult elő, mely jól mutatja, hogy a városi zöld területek mennyivel élhetőbbé és tisztábbá teszik a lakhelyeket.

Éppen ezért fontos, hogy vegyünk részt helyi faültetési programokban, vagy legalábbis óvjuk azokat az értékes növényeket, melyekkel rendelkezünk.

Forrás: http://www.treehugger.com