Érdekességek

A globális felmelegedés “dala”

Egy csellista diák az elmúlt évszázad hőmérsékleti adatait zenésítette meg oly módon, hogy minden adatnak adott egy hangot, így akusztikusan is érzékelhetjük bolygónk felmelegedését.

Daniel Crawford, a Minnesotai Egyetem hallgatója – aki emellett csellista is – ügyes módját találta meg annak, hogy bebizonyítsa és kézzelfoghatóvá tegye a globális felmelegedés okozta folyamatosan emelkedő hőmérsékleti adatokat.

Az átlagos globális hőmérséklet számait átkonvertálta hangjegyekké, majd egy videó erejéig eljátszotta a különleges „dalt”. Ahogyan játssza az adatokat, folyamatosan ingadozik a magasabb és alacsonyabb hangok között – ez még teljesen normális jelenség – , egyértelműen megfigyelhető azonban, hogy az átlag egyre feljebb csúszik.

Az adatok a NASA-tól származnak, mely az elmúlt 132 évet öleli fel, 1880-tól kezdve. Crawford az információkból egy három oktávot felölelő „dalt” készített, mely legmélyebb hangjának az 1909-es év felel meg – ekkor mérték a leghűvösebbet.

A nem túl szép, ám annál érdekesebb dalon végig érezhető a folyamatos növekedés, de a legutolsó szakaszon érezhető legintenzívebben. A tudósok azt jósolják, hogy bolygónk felmelegedése további 1.8 Celsiusszal növekedhet a század végére; ez a mérték már olyan hangsort kívánna, ami túl van az emberi hallás határán.

Forrás: http://io9.com/