Érdekességek

Szem elől vesztett ikervidrák

Iker tengeri vidra kicsinyekre bukkantak kutatók a héten, ami még a szakértők számára is igazi ritkaság számba megy. Sajnos a rossz időjárási viszonyok miatt szem elől vesztették a kis családot, ezért most igyekeznek mindent megtenni, hogy újból rájuk találjanak.

Ritkán fordul elő, hogy a iker tengeri vidrák születnek, ezért is különleges a héten Kaliforniában felfedezett két bébi – mondta el egy kutató, akinek ez életében a negyedik vidra ikerpár, amit volt szerencséje látni.

Sajnos a az éremnek van másik oldala is, “ikervidrának” születni ugyanis kifejezetten hátrány az apró élőlények egyikének, mivel az anyának előbb – utóbb valamelyik kicsinyét fel kell áldoznia, aki egyedül nagyjából 24 órán keresztül tud csak életben maradni. Éppen ezért a kutatók mindent megtesznek, hogy újból megtalálják a vidra triót.

A ritka ikerpárt hétfőn szúrták ki, és egy teljes napon keresztül szemmel tudták tartani, ahogy az édesanya megfelelő gondját viseli a két kicsinyének.

„Nagyon figyelmesen bánt mindkét kicsinyével, ha valamelyik elsodródott, visszaúszott érte, és saját magára helyezve vitte tovább.” – nyilatkozták a megfigyelők. A letelepedő sűrű köd miatt azonban a kutatók szem elől vesztették az állatokat, és azóta sem tudtak újból rájuk bukkanni.

Keresésüket azóta is folytatják, munkájukat nehezíti azonban, hogy nehéz különleges leírást adni az állatokról. Az anyavidráról hiányoznak a speciális megkülönböztető jellemzők, (a párosodás során keletkezett hegek az orron, vagy szokatlan színű szőrzet), nyilatkozta az egyik tengeri biológus. Az egyetlen meghatározó jellemző a két kölyök jelenléte volt, ez azonban a már említett okok miatt hamarosan meg fog változni – ezért is lenne fontos még ennek bekövetkezte előtt rátalálni a vidracsaládra.

Forrás: http://grist.org/