Érdekességek

Szem elől vesztett ikervidrák

2013.07.04. - 12:27  |  Nincs hozzászólás

Iker tengeri vidra kicsinyekre bukkantak kutatók a héten, ami még a szakértők számára is igazi ritkaság számba megy. Sajnos a rossz időjárási viszonyok miatt szem elől vesztették a kis családot, ezért most igyekeznek mindent megtenni, hogy újból rájuk találjanak.

Ritkán fordul elő, hogy a iker tengeri vidrák születnek, ezért is különleges a héten Kaliforniában felfedezett két bébi - mondta el egy kutató, akinek ez életében a negyedik vidra ikerpár, amit volt szerencséje látni.

Sajnos a az éremnek van másik oldala is, "ikervidrának" születni ugyanis kifejezetten hátrány az apró élőlények egyikének, mivel az anyának előbb - utóbb valamelyik kicsinyét fel kell áldoznia, aki egyedül nagyjából 24 órán keresztül tud csak életben maradni. Éppen ezért a kutatók mindent megtesznek, hogy újból megtalálják a vidra triót.

A ritka ikerpárt hétfőn szúrták ki, és egy teljes napon keresztül szemmel tudták tartani, ahogy az édesanya megfelelő gondját viseli a két kicsinyének.

„Nagyon figyelmesen bánt mindkét kicsinyével, ha valamelyik elsodródott, visszaúszott érte, és saját magára helyezve vitte tovább.” - nyilatkozták a megfigyelők. A letelepedő sűrű köd miatt azonban a kutatók szem elől vesztették az állatokat, és azóta sem tudtak újból rájuk bukkanni.

Keresésüket azóta is folytatják, munkájukat nehezíti azonban, hogy nehéz különleges leírást adni az állatokról. Az anyavidráról hiányoznak a speciális megkülönböztető jellemzők, (a párosodás során keletkezett hegek az orron, vagy szokatlan színű szőrzet), nyilatkozta az egyik tengeri biológus. Az egyetlen meghatározó jellemző a két kölyök jelenléte volt, ez azonban a már említett okok miatt hamarosan meg fog változni – ezért is lenne fontos még ennek bekövetkezte előtt rátalálni a vidracsaládra.

Forrás: http://grist.org/

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »