Érdekességek

Elmosott amerikai álom

Amerikai művész látványos módon hívta fel a figyelmet az ingatlanpiac tarthatatlanságára és az emelkedő tengerszint veszélyeire; tengerpartra épített homokházakat örökített meg, ahogy elmossák a tenger hullámai.

Minden gyermek szívesen épít kastélyokra emlékeztető homokvárakat, melyet tengerpartokon nagyobb hullámok mosnak el aztán. Egy művész, Chad Wright ugyanígy tett, a műve mégis sokkal sötétebb és apokaliptikus hangulatú lett pusztán az alapvető formák megváltoztatása miatt.

Wright a megszokott tornyok és erődök helyett az USA-ban jellegzetes, 40-es és 50-es években épült családi házak stilizált mintáját használta fel, ebből építette meg homokvárosát a tengerpartra, melyet aztán a hullámok természetesen romba döntöttek. Mindezt fényképekkel örökítették meg, melyek különösen hatásosan mutatják be az “amerikai álom” pusztulását.

Mivel a homokházakat az átlagemberek otthonai ihlették, az alkotás megtekintői jóval erősebb érzelmi kötődést mutattak a pusztulás irányába, mintha kicsit a saját házukra emlékeztette volna őket.

A formabontó műnek két olvasata is van, a művész egyrészt az ingatlanpiac tarthatatlanságára és összeomlására, másrészt a klímaváltozás miatti aggodalmakra és a tengerszint emelkedésére utal.

Forrás: http://www.thisiscolossal.com/