Érdekességek

Növények közti kommunikáció

Egy új tanulmány, melyet az Aberdeen Egyetemen folytattak le, megállapította, hogy a növények valójában képesek egymással kommunikálni a talajon keresztül.

Dr. David Johnson vezette a kutatást annak meghatározására, vajon a betegségekkel megfertőzött növények hogyan képesek értesíteni a közelben lévő más példányokat, melyek aztán képessé válnak kivédeni a további kártevőket. A kutatás eredménye azt a választ adta, hogy a talajgombák segítik ezt, melyek úgy működnek, akár a jó hírnökök.

Az eddig is ismert volt, hogy a talajgomba és bizonyos növények szimbiotikus kapcsolatban állnak egymással; a növények ételt biztosítanak, míg a gombák ásványi anyagokat szállítanak, most viszont az is kiderült, hogy a gombák a hírnök szerepét is betöltik.

A kutatás 2010-re nyúlik vissza, amikor kínai kutatók egy csoportja azt tapasztalta, hogy ha egy paradicsomnövény megfertőződött, képes volt figyelmeztetni a szomszédos növényeket, melyek így előkészíthették a védelmüket.

Innen indult el a jelenlegi kutatás, ahol a kommunikáció mechanizmusát igyekeztek feltárni babnövényeken. Az összetett kísérlet eredményei és az ellenőrzések is azt mutatták, hogy  a növények a talajgombákon keresztül kommunikáltak egymással, ami egy merőben új felfedezés volt ezen a területen.

Forrás: http://www.economist.com/