Érdekességek

Hordozható légtisztító

Vajon tudjuk-e befolyásolni a városunk levegőminőségét? Ha az egészre nincs is hatásunk, egy fiatal tervező a hordozható légtisztító módját igyekezett kitalálni, és úgy tűnik sikerrel járt.

Otthonunk levegőminőségének javítására több lehetőségünk is van; szellőztetés, ventilátor, légszűrő csak néhány a legnépszerűbbek közül. Ezzel szemben köztereken már nehezebb a dolgunk, ez a probléma pedig egy olyan formatervező diákot is megihletett, aki a szmog és légszennyezés által előidézett asztmás rohamoktól szenvedett. A problémára válaszul megtervezte azt a rombusz alakú, hordozható eszközt, mely megszűri a levegőt a városi környezetben is.

Az Ohita névre hallgató eszköz elsőre inkább tűnik divatos kiegészítőnek, mint légszűrőnek. Kitalálója szerint az emberek általában a jobb lehetőségek miatt költöznek városokba, ennek ellenére előbb-utóbb egészségtelenné válik a friss levegő, a természet és a nyugalom hiánya.

Az Ohita célja ezen változtatni; jó minőségű és egészséges levegőt biztosítani a stresszes városokban. Ehhez a digitális kor vívmányait is felhasználja, a légszűrő ugyanis  okostelefonról vezérelhető folyamatosan vizsgálja a levegő minőségét, valamint elemzéseket küld felhasználójának. Az Ohita egyelőre kezdetleges koncepció csupán, de hamarosan elindul a népszerű Electrolux Design Lab versenyen, ahol nyilvánosság előtt is tesztelhetik a koncepció sikerét.

Forrás: http://electroluxdesignlab.com